Το James Webb Space Telescope συνεχίζει να εκπλήσσει με τις ικανότητες του. Αυτή τη φορά, παρατήρησε έναν εξωπλανήτη, και συγκεκριμένα τον Wasp-39b, συλλέγοντας πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Ο Wasp-39b ή όπως είναι πλέον γνωστός, Bocaprins, είναι ένας εξωπλανήτης, ο οποίος απέχει περίπου 700 έτη φωτός. Ανακαλύφθηκε το 2011 από το πρόγραμμα Wide Angle Search for Planets (WASP). Το μητρικό του αστέρι (Wasp 39), το οποίο ονομάζεται Malmok, είναι ένας αστέρας λίγο πιο μικρός από τον Ήλιο. Ο Bocaprins έχει το μέγεθος του Κρόνου, αλλά περιφέρεται γύρω από το Malmok σε μια τροχιά πιο μικρή από αυτή του Ερμή, στις 0,048 Αστρονομικές Μονάδες (AU).
Η παρατήρηση από άλλα τηλεσκόπια είχε δώσει κάποια στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του, αλλά η νέα καταγραφή από το James Webb έδωσε ένα πιο ολοκληρωμένο προφίλ για τον συγκεκριμένο εξωπλανήτη. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν ίχνη από διοξείδιο του θείου (SO2), νερό (H2O), Νάτριο (Na), Κάλιο (Κ) και διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Ο εντοπισμός του τελευταίου συστατικού, είναι μια πρωτιά, καθώς είναι ο πρώτος εξωπλανήτης στον οποίο εντοπίζεται το εν λόγω αέριο.
Η μεγάλη παρουσία του θείου σε ενώσεις, προδίδει ότι ο Wasp-39b είχε ένα βίαιο παρελθόν. Ως αέριος γίγαντας, η παρουσία θείου, μας δείχνει ότι έχει δεχτεί πολλές συγκρούσεις από μικρότερους πρωτοπλανήτες, σώματα δηλαδή τα οποία κατά τα πρώτα στάδια της δημιουργίας ενός αστρικού συστήματος, αποτελούν τον πλανητικό δίσκο. Τέλος, η αναλογία του οξυγόνου σε σχέση με τον άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, δείχνει ότι ο πλανήτης δημιουργήθηκε σε μεγαλύτερη απόσταση από ότι βρίσκεται σήμερα (ή πιο ακριβώς, πριν από περίπου 700 χρόνια), και στη συνέχεια η τροχιά του προσέγγισε το άστρο Wasp-39. Ένα ακόμη ενδιαφέρον δεδομένο είναι ότι η ατμόσφαιρα του πλανήτη παρουσιάζει κενά και δεν είναι “συμπαγής”. Έτσι, αν κάποιος μπορούσε να παρατηρήσει απευθείας τον πλανήτη αυτόν, θα παρατηρούσε σχηματισμούς από νέφη και ένα συμπαγές στρώμα.
O Wasp-39b μπορεί να είναι ένας αέριος γίγαντας αλλά τα δεδομένα της παρατήρησης είναι τόσο ενθαρρυντικά, για άλλους πλανήτες πιο “γήινους”. Πιο συγκεκριμένα, ενδιαφέρον θα έχουν τα δεδομένα που θα λάβει το James Webb όταν μελετήσει το σύστημα Trappist, στο οποίο υπάρχουν αρκετοί βραχώδεις πλανήτες.