Η Σύνοδος Δία – Κρόνου

Λίγο πριν το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς, ο ουρανός μας επιφυλάσσει ένα «δώρο». Η σύνοδος του πλανήτη Δία και του πλανήτη Κρόνου θα συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου 2020. Η φύση του φαινομένου είναι τέτοια που η προσέγγιση των δυο πλανητών θα φαίνεται για ημέρες. Ήδη η μεταξύ τους απόσταση είναι πολύ μικρή. Μετά τις 17 Δεκεμβρίου θα είναι αρκετά εμφανής η σύνοδος, με την 21η Δεκεμβρίου να είναι αυτή με την πιο κοντινή απόσταση.

Σε γενικές γραμμές, μια τέτοια σύνοδος συμβαίνει κάθε περίπου 20 χρόνια, λόγω των χρόνων περιφοράς των 2 πλανητών γύρω από τον Ήλιο. 11,9 χρόνια για τον Δία και 29,5 χρόνια για τον Κρόνο. Κάποιες φορές, η αναδρομικότητα που παρουσιάζουν οι πλανήτες στην φαινόμενη κίνηση τους στον ουρανό της Γης, προκαλεί περισσότερες από μια συνόδους τον χρόνο. Η προηγούμενη σύνοδος συνέβη το 2000. Παρόμοιας, μικρής απόστασης σύνοδοι έχουν συμβεί το 1226 και το 1623.

Σύνοδος Δία - Κρόνου

Η θέση των πλανητών κατά την ημέρα της Συνόδου

Τι είναι η σύνοδος Δία – Κρόνου;

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, θα πρέπει να πούμε ότι η σύνοδος Δία – Κρόνου δεν είναι μια φυσική προσέγγιση των ουρανίων σωμάτων. Είναι μια φαινομενική προσέγγιση, μέσω της προβολής των 2 ουρανίων αυτών σωμάτων, δίπλα δίπλα στον ουρανό της Γης. Αυτό σημαίνει ότι τα ουράνια σώματα παραμένουν στις τροχιές τους, σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους. Λόγω της σχετικής τους θέσης όμως, θα φαίνονται σαν να συναντώνται. Όπως όταν βλέπουμε 2 καράβια στη θάλασσα, με το ένα να είναι πιο μακριά, και να προσπερνάει το ένα το άλλο, δίνοντας την εντύπωση ότι «συγκρούονται».

Τι παρατηρεί κάποιος αν σηκώσει το βλέμμα του στον ουρανό εκείνη την ημέρα; Υπό άλλες συνθήκες, οι δυο πλανήτες εμφανίζονται ως δυο φωτεινά αστέρια στον νυχτερινό ουρανό. Η Σύνοδος Δία – Κρόνου δημιουργεί ένα φωτεινό σημείο. Με την χρήση κυαλιών ή καλύτερα, τηλεσκοπίου, τα δυο ουράνια σώματα θα φαίνονται στο ίδιο πεδίο. Μάλιστα, με σωστή μεγέθυνση σε τηλεσκόπιο, είναι δυνατή η παρατήρηση των χαρακτηριστικών των πλανητών. Η διαφορά θα είναι ότι θα μπορούμε να παρατηρήσουμε ταυτόχρονα τους 2 πλανήτες.

Το φαινόμενο της Συνόδου Δία – Κρόνου, θα είναι εμφανές στον Δυτικό Ουρανό, αμέσως μετά τη Δύση του Ηλίου, λίγο μετά τις 5 μ.μ. και μέχρι τις 7 μ.μ. Οπότε και τα 2 αντικείμενα αγγίζουν τον ορίζοντα και χάνονται κάτω από αυτόν.