Η πανσέληνος του Ιουλίου και η Ολική Έκλειψη Σελήνης

Το καλοκαίρι ενδείκνυται για αστρονομική παρατήρηση λόγω του καλού καιρού. Ακόμη κι αν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι ψάχνουν αφέγγαρες νύχτες (Νέα Σελήνη στις 13 Ιουλίου και Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στις 13 με 15 Ιουλίου), στο ευρύ κοινό πάντα έκανε εντύπωση η Πανσέληνος.

Όπως ξέρουμε, η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη. Όταν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, τότε έχουμε Νέα Σελήνη. Η ορατή της επιφάνεια δεν φωτίζεται από τον Ήλιο και συνήθως παρατηρείται μαζί με τον Ήλιο. Όταν η Γη βρεθεί ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, περίπου 2 εβδομάδες μετά, τότε ο δίσκος που είναι ορατός από τη Γη, είναι φωτισμένος, και τότε έχουμε Πανσέληνο.

Κατά τη φάση της πανσελήνου (και μόνο σε αυτή τη φάση) μπορούμε να έχουμε το φαινόμενο της έκλειψης. Η έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν τα δυο ουράνια σώματα (Ήλιος και Σελήνη) βρίσκονται σε αντίθεση, δηλαδή σε αντίθετες πλευρές της Γης. Τότε, η σκιά της Γης μπορεί να πέσει στην επιφάνεια της Σελήνης, δημιουργώντας έτσι την έκλειψη. Όμως, όπως όλοι έχουμε παρατηρήσει, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε όλες τις Πανσελήνους. Αυτό γίνεται διότι τα τρία αυτά ουράνια σώματα, Ήλιος-Γη-Σελήνη, θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ευθεία μεταξύ τους. Αν η ευθυγράμμιση αυτή δεν υπάρχει, τότε θα μπορούμε να παρατηρήσουμε την Πανσέληνο κανονικά και ίσως να υπάρχει έκλειψη παρασκιάς (η οποία δεν είναι ιδιαίτερα ορατή).

Μια ολική σεληνιακή έκλειψη διαρκεί πολλές ώρες (στην προκειμένη ξεκινά στις 20:40 και ολοκληρώνεται στις 00:15) σε αντίθεση με τις ηλιακές εκλείψεις που διαρκούν λίγα λεπτά. Ακόμη, μια τέτοια έκλειψη είναι ορατή από όλα τα μέρη της Γης όπου είναι νύχτα. Κατά τη διάρκεια της μέγιστης κάλυψης, η Σελήνη παίρνει ένα κόκκινο χρώμα που οφείλεται στην απορρόφηση της ατμόσφαιρας. Δηλαδή, παρόλο που βρίσκεται στη σκιά της Γης, μερικά μήκη κύματος στην περιοχή του ερυθρού, διαπερνούν την ατμόσφαιρα και την φωτίζουν.

Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες εδώ: Space.com

Θα σας περιμένουμε την Παρασκευή 27 Ιουλίου 21:00, για να μοιραστούμε μαζί αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα. Stay tuned για την τοποθεσία στο event: Πανσέληνος – Ολική Έκλειψη Σελήνης