Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους: Η Αλεξανδρούπολη συμμετέχει!

Πώς συνδέεται η υγεία του εδάφους με τη θωράκιση του τόπου μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή; Πώς επηρεάζει η ρύπανση του εδάφους την ποιότητα της τροφής μας; Εάν είσαι καλλιεργητής που ανησυχεί για τον αυξανόμενο ρυθμό ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες, γονιός που προβληματίζεται για το πόσο καθαρή είναι η τροφή που δίνουμε στα παιδιά μας, ή πολίτης με περιβαλλοντικές ανησυχίες, τότε πάρε μέρος στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους! #GROWSoilHealth

Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, 18.00-20.00
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

Παρουσιάσεις και συζήτηση με θέμα “Από το Έδαφος στα Αστέρια: Πολίτες και δεδομένα ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή”. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης (Σ.Ε.Α.Θ) και θα εισάγει το κοινό στις έννοιες της επιστήμης των πολιτών, της αειφόρου διαχείρισης των εδαφών και της περιβαλλοντικής επισκόπησης μέσω δορυφόρων.

Ομιλητές:
Παύλος Γεωργιάδης, Community Manager, GROW Observatory
Ανδρέας Αμανατίδης, Πρόεδρος Σ.Ε.Α.Θ.
Κική Χατζησάββα, Οινοποιός, Συμμετέχουσα πολίτης-επιστήμονας στο GROW Place Greece

—–

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, 11.00-13.00
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

Εργαστήριο Πολιτών για την προστασία του εδάφους στην πόλη. Κατά τη διάρκειά του εργαστηρίου, θα αναδειχθεί ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με την τοξικότητα των εδαφών της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι πολίτες θα διαβουλευτούν συμμετοχικά για την επίλυσή του.

—–

3-4-5 Δεκεμβρίου @ Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους με θέμα “Υγιές έδαφος, με αφορά;”, στο οποίο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης.

—–

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους του ΟΗΕ (World Soil Day – December 5), εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για την αειφόρο διαχείριση των εδαφών. Φέτος το θέμα είναι “Σταματήστε τη ρύπανση του εδάφους” #StopSoilPollution και χιλιάδες πολίτες ανά τον κόσμο ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και εκστρατείες ενημέρωσης. Η Αλεξανδρούπολη συμμετέχει στη διεθνή αυτή δράση, μέσα από μία σειρά θεματικών εκδηλώσεων για μαθητές και ενήλικες, που διοργανώνει η τοπική κοινότητα GROW Place Greece του GROW Observatory (Παρατηρητήριο GROW).