Λίγο πριν το τέλος του Οκτωβρίου, στις 25 Οκτωβρίου 2022 πιο συγκεκριμένα, θα συμβεί μια Μερική Έκλειψη Ηλίου, ορατή και από την Ελλάδα. Σε κανένα σημείο της Γης δεν θα παρατηρηθεί ολική έκλειψη ηλίου, και το μεγαλύτερο ποσοστό να παρατηρείται στο Nizhnevartovsk της Δυτικής Σιβηρίας, με την κάλυψη του ηλιακού δίσκου να ξεπερνά το 82%. Στην Ελλάδα το ποσοστό θα είναι πολύ μικρότερο, φτάνοντας στο 35,5% στα χωριά του Βόρειου – Βορειοανατολικού Έβρου (Δίκαια, Καστανιές, Νέα Βύσσα), ενώ όσο κινούμαστε νοτιότερα και δυτικότερα, το ποσοστό θα μειώνεται μέχρι και κάτω από το 30%.
Η Μερική Έκλειψη Ηλίου θα ξεκινήσει από τις περιοχές ανατολικά της Γροιλανδίας και θα περάσει πάνω από την Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ισλανδία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, ενώ μόνο περιοχές όπως η Κεντρική και Δυτική Ισπανία, και η Πορτογαλία δεν θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ούτε στο ελάχιστο το φαινόμενο. Στη συνέχεια θα περάσει πάνω από τη Βόρεια Αφρική, την Κεντρική Ασία, την Αραβική Χερσόνησο, την Ινδία και θα τελειώσει στη δύση του Ηλίου κάπου στην κεντρική Σιβηρία και τη Δυτική Κίνα.
Η Μερική Έκλειψη Ηλίου στην Ελλάδα και τη Θράκη
Για την περιοχή της Ελλάδας, τα ποσοστά της κάλυψης ξεκινούν από περίπου 21,5% στη Δυτική Κεφαλλονιά, και το μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης θα είναι στη Νέα Βύσσα, το οποίο αγγίζει το 35,5%. Τα ποσοστά αυξάνονται όσο βρισκόμαστε ανατολικότερα και βορειότερα στην χώρα. Στην Αθήνα το ποσοστό θα είναι περίπου 26,5% και στην Θεσσαλονίκη 28,8%, στην Πάτρα περίπου 23,6%, στον Βόλο 27% και στην Σπάρτη 23%. Ειδικότερα την περιοχή της Θράκης, το ποσοστό της κάλυψης θα είναι 33,4% στην Αλεξανδρούπολη, 33% στην Κομοτηνή, 32,3% στην Ξάνθη, 35,2% στην Ορεστιάδα, 35% στο Διδυμότειχο, 31,4% στην Καβάλα και 31,2% στην Δράμα. Η έκλειψη στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, ξεκινά στις 12:32, το μέγιστο της είναι στις 13:43, ενώ το τέλος του φαινομένου είναι στις 14:53. Στις υπόλοιπες περιοχές της Θράκης, οι χρόνοι διαφέρουν κατά -1 με -2 λεπτά.
Παρατήρηση
Η παρατήρηση του Ήλιου γίνεται μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα που κόβουν το 99% της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα φίλτρα αυτά μπορεί να είναι ειδικά καπάκια για τα τηλεσκόπια ή τα κυάλια σας, φύλλα σε μέγεθος Α4, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν σε πλαίσια για χρήση στα τηλεσκόπια ή στα κυάλια, ή σε πλαίσια χειρός για πιο άνετη παρατήρηση με τα μάτια. Υπάρχουν και ειδικά γυαλιά, τα οποία έχουν αυτό το φίλτρο, και μπορούμε να φοράμε για να παρατηρήσουμε με ασφάλεια την έκλειψη. Με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή με κανένα φίλτρο, υπάρχει κίνδυνος ολικής τύφλωσης. Η βασική λειτουργία των τηλεσκοπίων και των κυαλιών, είναι η μεγέθυνση. Λειτουργούν δηλαδή όπως ένας μεγεθυντικός φακός. Αν χρησιμοποιήσουμε ένα τηλεσκόπιο χωρίς φίλτρο, τότε οι εστιασμένες ακτίνες του Ήλιου θα κάψουν το μάτι μας σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Επίσης, η χρήση πρόχειρων μέσων, όπως φίλμ, μάσκες ηλεκτροκόλλησης, γυαλιά ηλίου, καπνισμένα γυαλιά, ή φιμέ, ή μπουκάλια μπύρας, ή οτιδήποτε που δεν είναι σχεδιασμένο για ηλιακή παρατήρηση, θα βλάψει σίγουρα τα μάτια μας. Υπάρχει και μια ειδική κατηγορία τηλεσκοπίων, τα οποία είναι σχεδιασμένα μόνο για ηλιακή παρατήρηση. Αυτά έχουν ενσωματωμένο φίλτρο και δεν χρειάζεται η προσθήκη επιπλέον προφύλαξης.
Οπότε ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν παρατηρούμε τον Ήλιο ποτέ (ούτε κατά την διάρκεια έκλειψης, ούτε καθημερινά), χωρίς ειδικό εξοπλισμό ηλιακής παρατήρησης!
Ένας εύκολος τρόπος παρατήρησης της ηλιακής έκλειψης είναι με την χρήση 2 φύλλων χαρτονιού. Τρυπάμε το ένα χαρτόνι με μια πινέζα ή μια καρφίτσα. Προσέχουμε η τρύπα να είναι όσο πιο στρογγυλή γίνεται. Χρησιμοποιούμε το δεύτερο χαρτόνι ως επιφάνεια προβολής, και προσπαθούμε να εστιάσουμε τις δέσμες φωτός που διέρχονται από την τρύπα του πρώτου χαρτονιού. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ανεστραμμένη εικόνα, η οποία είναι ασφαλής για παρατήρηση.