Μεγάλος αστεροειδής ανακαλύφθηκε κοντά στη Γη

Ένας μεγάλος αστεροειδής, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 8 χρόνων, ανακαλύφθηκε από το Αστεροσκοπείο Cerro Tololo στη Χιλή. Ο εν λόγω αστεροειδής βρίσκεται σε μια περιοχή ανάμεσα στη Γη και την Αφροδίτη, και η θέση του σε σχέση με τον Ήλιο ήταν τέτοια, η οποία του επέτρεπε να “κρύβεται” από τους παρατηρητές στη Γη.

Μια διεθνής ομάδα, χρησιμοποιώντας την κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας (Dark Energy Camera ή DECam), η οποία βρίσκεται στο 4μετρο τηλεσκόπιο Victor M. Blanco στο Cerro Tololo της Χιλής, ανακάλυψε τρία αντικείμενα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως Near Earth Asteroids (NEAs). Αστεροειδείς δηλαδή με τροχιές πολύ κοντά σε αυτή της Γης. Η ανακάλυψη τέτοιων αντικειμένων στην παρατηρούμενη περιοχή ήταν πάντα ένα δύσκολο εγχείρημα, διότι η παρατήρηση τους είναι «δυσχερής» λόγω της εγγύτητας τους με τον Ήλιο. Στην ουσία δηλαδή, είναι αντικείμενα τα οποία πρέπει να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκμεταλλευόμενοι όμως το λυκόφως, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να ανακαλύψουν μια τριάδα από αστεροειδείς.

Το μεγαλύτερο αντικείμενο, ο αστεροειδής 2022 AP7, είναι ένας αστεροειδής με διάμετρο 1,5 χιλιομέτρου και η τροχιά του έρχεται πολύ κοντά στη Γη. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα πιθανώς επικίνδυνο αντικείμενο για τη Γη, καθώς μπορεί στο μέλλον να συγκρουστεί με τον πλανήτη. Τα άλλα 2 αντικείμενα, ο αστεροειδής 2021 LJ4 και ο 2021 PH27 έχουν πιο ασφαλείς τροχιές, εσωτερικά της τροχιάς της Γης.

Ο αστεροειδής 2021 PH27, είναι το αντικείμενο που περνάει πιο κοντά από τον Ήλιο από κάθε άλλο στον Ηλιακό Σύστημα.

μεγάλος αστεροειδής

Σχετικά με τον αστεροειδή 2022 AP7, o χαρακτηρισμός του ως πιθανώς επικίνδυνο αντικείμενο δεν σημαίνει μια σύγκρουση με τη Γη στο άμεσο μέλλον. Ο μεγάλος αστεροειδής βρίσκεται σε μια συζυγία περιφοράς με τη Γη γύρω από τον Ήλιο με αναλογία 1:5 και οι πιο κοντινές του διελεύσεις με πλανήτες για τα επόμενα χρόνια είναι με τον Δία σε μια απόσταση 1,1 αστρονομικές μονάδες (περίπου 430 φορές την απόσταση Γης – Σελήνης) και μια πολύ κοντινή διέλευση με τον Άρη το 2107, οπότε και θα περάσει 0,16 αστρονομικές μονάδες (περίπου 62 φορές την απόσταση Γης – Σελήνης). Όλες αυτές οι κοντινές διελεύσεις με τους πλανήτες από τους οποίους περνά στην τροχιά του, στην πάροδο χιλιάδων χρόνων, θα αλλάξουν την τροχιά του κομήτη, προκαλώντας έτσι την αλλαγή της συζυγίας 1:5 και έτσι θα υπάρξει μετά από χιλιάδες χρόνια, μια πιθανότητα για σύγκρουση με τη Γη.