Φτιαγμένα για το άπειρο ή για μια μόνο στιγμή;

Την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, στις 20:00 πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο η επετειακή εκδήλωση του ΣΕΑΘ, για τα 15 χρόνια του, με θέμα «Φτιαγμένα για το άπειρο ή για μια μόνο στιγμή;». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περίπου 60 άτομα.

Μαρία Σπουρίτα

Αρχικά ο Πρόεδρος του ΣΕΑΘ, Ανδρέας Αμανατίδης, έκανε έναν απολογισμό των δράσεων του Συλλόγου, τα τελευταία 15 χρόνια, με το πλούσιο χρονικό από το 2004 μέχρι και σήμερα.

Στην συνέχεια η Γραμματέας του Συλλόγου, Μαρία Σπουρίτα, πήρε τον λόγο και μας ξενάγησε σε διάφορες διαστημικές αποστολές που έχει στείλει ο άνθρωπος, με σκοπό την εξερεύνηση του διαστήματος. «Φτιαγμένα για το άπειρο ή για μια μόνο στιγμή;» Από το Voyager και το Pioneer, μέχρι το Curiosity και το Opportunity, το κοινό απόλαυσε την ξενάγηση αυτή, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα. Σκοπός της ομιλίας ήταν η παρουσίαση και η κατανόηση της δυσκολίας, του χρόνου και του κόπου που απαιτεί μια τέτοια αποστολή, καθώς και η συμβολή της στην καλύτερη κατανόηση του Σύμπαντος, και κατ’ επέκταση του κέρδους που έχει ο άνθρωπος από αυτές τις αποστολές, οι οποίες κοστίζουν πολλά εκατομμύρια και απαιτούν εως και πολλές δεκατίες για να ολοκληρωθούν.

Στο τέλος έγινε η παρουσίαση ενός εκθέματος. Μια σειρά από κάδρα, στα οποία αποτυπώθηκε το ανάγλυφο της Σελήνης στις διάφορες φάσεις που διανύει κατά την περιφορά της γύρω από την Γη μέσα σε ένα μήνα, με ετικέτες στην συμβατική ελληνική και braille ελληνική. Σκοπός της κατασκευής είναι η επαφή των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, και η κατανόηση από μέρους τους, των εναλλαγών που συμβαίνουν στην όψη της Σελήνης, με την χρήση αφής.

Το έκθεμα είναι έμπνευσης και υλοποίησης του Ανδρέα Αμανατίδη, σε συνεργασία με τους Greek Inventors, οι οποίοι βοήθησαν στην τρισδιάστατη εκτύπωση των ετικετών των κάδρων.

No photo description available.

No photo description available.

 

Ως Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε αρχικά το κοινό της πόλης που μας παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η παρουσία σας στις δράσεις μας όλα αυτά τα χρόνια μας δίνει κίνητρο να συνεχίζουμε. Ελπίζουμε να διεγείρουμε έστω και λίγο την περιέργεια και την αναζήτηση μέσα σας! Στην συνέχεια να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου για την στήριξη και την άμεση ανταπόκριση σε κάθε αίτημα που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα όλες αυτές τις όμορφες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε στο Νομαρχείο όλα αυτά τα χρόνια.