Επίσκεψη στο 1o Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης επισκέφτηκε, μετά από πρόσκληση, το 1ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα την ομάδα Αστρονομίας του σχολείου, την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018.

1o Γυμνάσιο

Το μέλος του Συλλόγου, Βασίλης Καραδάτκος, έκανε μια παρουσίαση στα παιδιά για την παρατηρησιακή Αστρονομία, τους τρόπους παρατήρησης, τα τηλεσκόπια, και τους αστερισμούς. Τα κύρια σημεία ήταν η εναλλαγή των εποχών και των ορατών αστερισμών στην διάρκεια του χρόνου, η αναγνώριση βασικών αστερισμών και η εύρεση άλλων αστερισμών με την βοήθεια χαρακτηριστικών αστερισμών (star hopping). Η αναγνώριση των πλανητών, η εκλειπτική, ο πολικός αστέρας, η κίνηση του ουράνιου θόλου στην διάρκεια της ημέρας, και πως αυτός αλλάζει ανάλογα με την πάροδο του έτους.

Στην συνέχεια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον Ήλιο, με την βοήθεια του ηλιακού τηλεσκοπίου του ΣΕΑΘ. Παρόλη την συννεφιά, παρατηρήθηκε η επιφάνεια του Ήλιου, η οποία ήταν ήρεμη.

Το ενδιαφέρον των παιδιών για την αστρονομία ήταν μεγάλο, καθώς είχαν απορίες σχετικά με κάποιους αστρονομικούς όρους και την χρήση των τηλεσκοπίων.

Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση και ελπίζουμε να ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία για τα παιδιά.