Από το αρχείο του ΣΕΑΘ :
Θέμα : Εκδήλωση στην Πλάζ του ΕΟΤ στην Αλεξ/πολη στις 19 Αυγούστου 2005
Τόπος : ΠΛΑΖ ΕΟΤ – δυτική είσοδος Αλεξ/πολης
Ημερομηνία : Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2005
Ώρα έναρξης : 20,00 έως 01,00 (20η Αυγούστου 2005)
Παρόντες : είκοσι δύο (22) μέλη του Συλλόγου & 280 μη μέλη
Τηλεσκόπια : ΣΕΑΘ (GSO, Dobsonian 8”), Βενέτης Απόστολος , Πρασόπουλος Δημήτρης, Κανταρίδης Χάρης & Άγγελος, Γρηγοριάδης Στάθης
Υπεύθυνος Ήχου : Γαλάνης Νικόλαος με laptop, ενισχυτή & ηχεία
Υπεύθυνος Εικόνας : Ταρσούδης Γιώργος με laptop
Βιντεοπροβολέας και Οθόνη : Ταρσούδης Γιώργος, Πρασόπουλος Δημήτρης
Γραμματειακή υποστήριξη : Δελίδου Ελένη
Κιάλια (12×70 ) : Ιωάννα Θωμά
Χειριστής Dobsonian : Αμανατίδης Ανδρέας, Ιωάννα Θωμά
Εφεδρικό Laptop : Ιωάννα Θωμά
Γενικές εργασίες : Δελίδου Ελένη, Ταρσούδης Γιώργος, Πρασόπουλος Δημήτρης, Κανταρίδης Χάρης
Φωτογραφίες : Κουζούκος Κωνσταντίνος (Γαλάνης Ν., Πρασόπουλος Δ.)
Σημαντική βοήθεια προσέφεραν και οι :
Κουντουρά Μαρία, σύζυγος του Κανταρίδη Χάρη
Kανταρίδης Άγγελος, υιός του Κανταρίδη Χάρη, Κουντουρά Μαρίας
Εμβολιάδου Εύη, φίλη του Συλλόγου
Βενέτη Χρύσα, κόρη Βενέτη Απόστολου, Δελίδου Ελένης
Βενέτης Σπύρος, υιός Βενέτη Απόστολου, Δελίδου Ελένης
Παραβρέθηκαν και μέλη του ΣΕΑΘ ως επισκέπτες και βοήθησαν σε κάποιες περιπτώσεις που δεν πρόλαβα να αντιληφθώ : Γρηγοριάδης Στάθης, Βλασίου Ανδρέας, Χατζηισσάκ Δαμιανός, Γκεντσίδης Αναστάσιος, Χατζηκωνσταντίνου Κων/νος, Αδαμίδου Ευστρατία, Ελευθέρογλου Θεόδωρος, Δαστερίδου Μάγδα, Τσαγγαλίδης Χαράλαμπος, Σαββανίδης Σάββας (Ξάνθη), Μπόρτζιος Νίκος, Τσουλουβή Δέσποινα.
Θα προσπαθήσω να αναφέρω τα πιο σημαντικά και όσα έπεσαν στην αντίληψή μου.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Η οργάνωση ξεκίνησε ουσιαστικά από τα τέλη Ιουλίου. Ο Κανταρίδης Χάρης προσέγγισε τους χορηγούς : Συντεχνία Αρτοποιών Ν.Έβρου, Αναψυκτικά «Εσπέρια Μηχαιλίδης» και χορηγούς επικοινωνίας MAXIMUM FM και ΔΕΛΤΑ TV.
Οι Βενέτης Απόστολος – Κανταρίδης Χάρης προσέγγισαν την ΔΗΤΕΑ για την παραχώρηση της ΠΛΑΖ του ΕΟΤ. Η Δελίδου Ελένη προσέγγισε το αναψυκτήριο της Πλάζ του ΕΟΤ.
Είχαν επίσης ετοιμασθεί πάνω από 150 αντίγραφα με κείμενο της Σελήνης και τους χορηγούς και πιστεύω ότι και άλλα εκατό να είχαμε πάλι δεν θα έφθαναν. Το ενημερωτικό κείμενο με τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου (πάνω από 80 αντίτυπα) είχε εξαντληθεί από νωρίς.
Η κατασκευή της αφίσας έγινε από τον Ταρσούδη Γιώργο, το κείμενο ήταν του Κανταρίδη Χάρη. Η φωτογραφία της αφίσας, με τη Σελήνη μας ήρθε από την Αθήνα από τον Αγγιομαμμίτη Αντώνη και η νυχτερινή Αλεξ/πολη (πάλι στην αφίσα) είχε βγει πριν από μερικούς μήνες από τον Ταρσούδη Γιώργο. Η τελική εκτύπωση της αφίσας επετεύχθη τελικά από το Γαλάνη Νικόλαο. Τοποθέτηση αφισών έγινε κυρίως από τον Αμανατίδη Ανδρέα και τον Πρασόπουλο Δημήτρη.
Ο βιντεοπροβολέας και η οθόνη (2μ x1,5μ) μας διατέθηκε από την ΑΝΕΤΑ – κ Τζιβελέκη Μαρία (αντιπρόεδρο της ΑΝΕΤΑ και μέλος του ΣΕΑΘ). Ότι αφορά τον ήχο, – προετοιμασία, στήσιμο μηχανημάτων, επιλογή τραγουδιών έγιναν με ενέργειες του Γαλάνη Νικόλαου. Ο Κανταρίδης Χάρης φρόντισε και για την μεταφορά των χυμών κλπ στο χώρο της εκδήλωσης.
Κατασκευάσθηκε μια προβολή (7 λεπτών) από τον Ταρσούδη Γιώργο, εικόνες διάλεξαν οι Πρασόπουλος Δημήτρης και Ταρσούδης Γιώργος.
Το τηλεσκόπιο του ΣΕΑΘ το χειρίσθηκε ο Αμανατίδης Ανδρέας με την Θωμά Ιωάννα και αργότερα βοηθούσαν και άλλα μέλη του ΣΕΑΘ.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Από τις 19,00 αρχίσαμε να στήνουμε μηχανήματα και τηλεσκόπια. Καταφέραμε σε 40-45 λεπτά να είναι όλα έτοιμα. Ο καθένας είχε αναλάβει τον τομέα που του ανατέθηκε από το «διευρυμένο» Διοικητικό Συμβούλιο της προηγούμενης Τετάρτης και μπαλαντέρ αποδείχθηκε ο Αμανατίδης Ανδρέας με την Θωμά Ιωάννα.
Από την αρχή όλα δούλεψαν άψογα και δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα παρά μόνο για το που θα στηθεί ο εξοπλισμός. Μικρά προβλήματα με την ένταση του ήχου.
Συνδέθηκε ηλεκτρονικό προσοφθάλμιο και δόθηκε σήμα στον βιντεοπροβολέα με τη Σελήνη, το σήμα δοκιμάσθηκε στο Dobsonian 8”, στο DS-114, 4.5” και στο Nexstar 4”. Παρατηρήθηκαν προβλήματα στα γρανάζια του DS-114 και για αυτό τελικά κατέληξε στο Nexstar, που ήταν το μόνο που μπορούσε να ακολουθήσει την κίνηση της Σελήνης.
Ο Βενέτης Απόστολος βοηθούσε όσους έρχονταν να δούν από το τηλεσκόπιό του το οποίο το είχε ρυθμίσει και για παρακολούθηση χωρίς να μετέχει χειριστής, αρκετές φορές έδειχνε και αστερισμούς του ουρανού.
Οι Αμανατίδης Ανδρέας, Ιωάννα Θωμά και αργότερα και ο Χατζηισσάκ Δαμιανός (κάποιες φορές και έδειχνε αστερισμούς του ουράνιου θόλου) πλαισίωναν το Dobsonian για να φέρνουν την Σελήνη στο προσοφθάλμιο.
Ο Κανταρίδης Χάρης και ο υιός του Άγγελος χειρίζονταν το Nexstar 4”.
Κάποιο χρονικό διάστημα είχαμε διακοπή ρεύματος (περίπου για μισή ώρα). Σε εκείνο το χρονικό σημείο υπήρχαν περίπου 150 άτομα στο χώρο της εκδήλωσης, και μπορούσαν να δουν την Σελήνη μόνο από τα δύο τηλεσκόπια (Skywatcher & Dobsonian).
Μόλις αποκαταστάθηκε το ηλεκτρικό πρόβλημα είχαν αναπτυχθεί αρκετά σύννεφα τα οποία άρχισαν να δυσχεραίνουν την χρήση ηλεκτρονικού προσοφθαλμίου και προβολής online της Σελήνης στην οθόνη του βιντεοπροβολέα. Για την περίπτωση αυτή ευτυχώς είχε κατασκευασθεί η προβολή 7 λεπτών (με δύο τρόπους, αρχείο με ήχο και power point) το οποίο έπαιζε κανονικά. Η εστίαση και χειρισμός ηλεκτρονικού προσοφθάλμιου με συννεφιά ήταν μια δύσκολη υπόθεση.
Παρατηρήσεις – Σχόλια :
Α) εύσημα πήρε η επιλογή της μουσικής του Γαλάνη Νικόλαου.
Β) Συγχαρητήρια για την όλη οργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης ακούσθηκαν από αρκετούς επισκέπτες.
Γ) Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν χρήστες τηλεσκοπίων που αγνοούν την ύπαρξη του Συλλόγου. Ήρθαν δύο άτομα με τα τηλεσκόπιά τους αλλά δυστυχώς και αρκετά προβλήματα στις στηρίξεις και στα τηλεσκόπιά τους.
Δ) Πολλοί ζήτησαν να μάθουν πληροφορίες για την δράση του συλλόγου αλλά και άλλα θέματα παρατήρησης του ουράνιου θόλου.
Ε) Μας τίμησαν με την παρουσία τους η ΕΡΤ3 (έπαιξε δύο φορές στα δελτία ειδήσεων το θέμα στις 20 Αυγούστου) και η ΔΕΛΤΑ τηλεόραση (το πέτυχα μία φορά). Πήραν συνεντεύξεις από τους επισκέπτες και από τους Κανταρίδη, Χατζηισαάκ, Γκεντσίδη, Βενέτη και Πρασόπουλο. και η ΔΕΛΤΑ τηλεόραση.
ΣΤ) Ο ζήλος των μελών που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν το δύσκολο έργο ήταν ζηλευτός.
Η) Από πρόχειρους υπολογισμούς πρέπει να πέρασαν από την εκδήλωση περίπου 300 άτομα.
Προς συζήτηση-ανάλυση :
Α) Κάποιοι επισκέπτες ρώτησαν για πιο λόγο δεν είχαμε μια μικρή ομιλία για τη Σελήνη. Είχε συζητηθεί στο ΔΣ και καταλήξαμε να είναι χαλαρή η όλη εκδήλωση χωρίς ομιλίες κλπ.
Έτσι κι αλλιώς αν κάποιοι επισκέπτες έρχονταν πιο αργά θα είχαν χάσει την ομιλία αυτή. Διαπιστώθηκε η έλλειψη ενός Laser pointer γι΄ αυτή τη δουλειά.
Β) Ο χώρος μπροστά από τα τηλεσκόπια έπρεπε να έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην είναι προσβάσιμος από επισκέπτες, διότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο : ενώ κάποιος παρατηρούσε ένας άλλος περνούσε μπροστά από το τηλεσκόπιο και έκοβε την εικόνα. Έπρεπε να μπει κόκκινη ταινία σε πλαστικές καρέκλες. Οι επισκέπτες έπρεπε να περνούν απευθείας στην πίσω πλευρά, από τα τηλεσκόπια.
Γ) Τα τηλεσκόπια διαπιστώθηκε ότι ήταν τελικά λίγα, ειδικά στην φάση που υπήρχε διακοπή ρεύματος.
Δ) Ο βιντεοπροβολέας και η οθόνη έπρεπε να ήταν σε πιο κοντινή απόσταση, σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε και μεγαλύτερη ευκρίνεια στην εικόνα της Σελήνης.
Πιστεύω ο κόσμος που ήρθε να αντιλήφθηκε τις δυνατότητες και τις σκέψεις του ΣΕΑΘ κατά ένα μέρος τουλάχιστον. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήμασταν μακριά από τις δυνατότητές μας, αλλά δεν πειράζει. Την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτεροι.
Κείμενο : Πρασόπουλος Δημήτριος