10 + 2 νέοι δορυφόροι ανακαλύφθηκαν στον Δία

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αρχική ανακάλυψη τους, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ανακαλύφθηκαν 12 νέοι δορυφόροι, στον πλανήτη Δία. Η ανακάλυψη αυτή ανεβάζει τον αριθμό των δορυφόρων στους 79.

Κατά την διάρκεια παρατηρήσεων, από το 4μετρο τηλεσκόπιο Blanco, στην Χιλή, για την ανακάλυψη άλλων πλανητών πέρα από τον Πλούτωνα, οι αστρονόμοι αποφάσισαν να ρίξουν και μια ματιά στον πλανήτη Δία. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη των εν λόγω δορυφόρων. Όλοι τους είναι πολύ μικροί, με μεγέθη της τάξης των 3 χιλιομέτρων.

Το εντυπωσιακά παράξενο που παρατηρήθηκε σε αυτούς τους δορυφόρους είναι ότι 2 δορυφόροι κινούνται κοντά στον πλανήτη με την φορά του, οι 9, σε απόσταση 15,5 εκατομμύρια μιλίων από τον πλανήτη κινούνται αντίθετα, και ένας τελευταίος στην ίδια απόσταση με τους 9, κινείται με την κανονική φορά του πλανήτη. Αυτό το γεγονός σύμφωνα με τους αστρονόμους, σημαίνει ότι στο μέλλον θα υπάρξουν συγκρούσεις ανάμεσα στους δορυφόρους αυτούς.

Ο δορυφόρος Valetudo όπως ονομάστηκε, έχει διάμετρο 1 χιλιομέτρου περίπου, και πρόκειται μάλλον για απομεινάρι ενός μεγαλύτερου δορυφόρου, ο οποίος έχει συγκρουστεί με άλλους στο παρελθόν. Ακόμη και οι 9 άλλοι δορυφόροι, εκτιμάται ότι είναι απομεινάρια άλλων, πιθανόν 3 μεγάλων, δορυφόρων, οι οποίοι συγκρούστηκαν. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι επιμέρους δορυφόροι “μοιράζονται” ίδια χαρακτηριστικά, όπως η γωνία της τροχιάς τους.

Ανακαλύψεις όπως αυτές, δίνουν νέα πνοή στην εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος και δείχνουν πως ένα τεράστιο κομμάτι αυτών που έχουμε δεδομένα, απέχουν πολύ από την πλήρη γνώση.