ΣΕΑΘ : 2ο Δημοτικό σχολείο Κομοτηνής

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης βρέθηκε στις 10 Ιουνίου 2014 (μετά από προφορική πρόσκληση της δασκάλας τους κ. Μαρίας) στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής. Οι 17 μαθητές της Ε’ τάξης υλοποίησαν την σχολική χρονιά 2013-2014 ένα πρόγραμμα αστρονομίας και μας κάλεσαν να τους δείξουμε/δώσουμε τις δικές μας εμπειρίες.
Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση με θέμα : “Ήλιος : Ο κίτρινος νάνος ξύπνησε;” για περίπου 40 λεπτά και στην συνέχεια να παρατηρήσουν με το ηλιακό τηλεσκόπιο του ΣΕΑΘ τις ιδιαίτερα μεγάλες ηλιακές κηλίδες καθώς και κάποιες “μικρές” προεξοχές.
Η ιδιαίτερα έντονη ζέστη δεν καταπόνησε τους μαθητές που πέρασαν αρκετές φορές από το προσοφθάλμιο και με χαρά έβλεπαν κάθε φορά περισσότερες λεπτομέρειες.Τις συζητούσαν στη συνέχεια, προσπαθώντας να ανακαλύψουν και άλλες. Περνούσαν, ξαναπερνούσαν, μετρούσαν κηλίδες, στην συνέχεια έβλεπαν νήματα/εκλάμψεις να σχηματίζουν φίδια/κροκόδειλους και τέλος συζητούσαν στην διπλανή σκιά μέχρι να επανέλθουν !
Οι  μαθητές ενημερώθηκαν και για τον τρόπο που μπορούν να βρουν την διεύθυνση Βορρά – νότου κατά το μεσημέρι (θερινή- χειμερινή ώρα) στην περιοχή μας.
Η επίσκεψη θα περιλάμβανε και μια ακόμα πιο ευχάριστη δραστηριότητα με χορό και μουσική (συνοδεία με βίντεο από την ηλιακή δραστηριότητα) αλλά ο χώρος που μας διατέθηκε και η αρκετή ζέστη της αίθουσας, μας απέτρεψε από το εγχείρημα.
Η διάρκεια της αστρονομικής βόλτας περίπου 1  1/2 ώρα και οι εντυπώσεις των μαθητών θετικές. Ξεναγός στην σημερινή τους επαφή με την αστρονομία ήταν ο Δημήτρης Πρασόπουλος.